In memoriam: Wim van Wouw

Wim van Wouw
 

12 mei 1946 - 14 september 2012 

Wim van Wouw en de Hof Van Wouw

Geïntrigeerd door de Hof met dezelfde naam, meldde Wim zich rond 2006 bij de beheerder, Piet Mulder,  aan de poort en dat is het begin van een helaas té korte relatie. De beheerder vertelde me dat hij een man had ontmoet die net als onze stichteres, Van Wouw, heette en die zich bezig hield met het verzamelen van groente uit de duinen en bloemen at! Kort erna maakten alle Tuinvrijwilligers kennis met Wim van Wouw want Wim werd ook vrijwilliger. Hij zette zich in voor het maken van een biologische kruiden- en een vergeten groentenborder in de Tuin die hij samen met de andere vrijwilligers onderhield. Wim heeft de vrijwilligers er veel over verteld en geleerd. Hij liep bij bezoeken er altijd even in om te kijken en te ruiken en te proeven. Hij introduceerde het stevia plantje oa. en het Wouwplantje. Wim had altijd heel veel plannen voor de Hof en was er altijd voor ‘in’ om zijn gedachten te laten gaan over nieuwe projecten, zoals het bouwen van een orangerie (ooit in de toekomst) in de Hoftuin.

 

Al heel snel begon Wim ons enthousiast te maken voor de Week van de Smaak en zo richtten we een projectgroep op waarin oa. Astrid de Groot ook meedeed en nog steeds doet. Wim wist het allemaal voor elkaar te krijgen en in september 2007 startte de 1ste Week van de Smaak waarbij basisschoolleerlingen les krijgen in wat biologisch eten is, in het eten van dichtbij huis en uit het seizoen, zonder toevoegingen,  het proeven en ervaren ervan. Wim organiseerde ook een paar maal een streekmarkt in de Hoftuin. En ook kookte Wim prachtige diners in opdracht in de Tuinkamer met vergeten groenten en gerechten uit de 17e eeuw, geheel in stijl met de oude 17e eeuwse Hof.

 

De projectweek De Week van de Smaak bleek erg succesvol en zo organiseerden wij deze weer in 2008. Wim maakte ook heerlijke hapjes bij de Openingsborrel, en introduceerde in 2009 Klaske Montizaan in onze projectgroep. Bij die editie van de Week van de Smaak was hij nog volop betrokken en was gedeeltelijk aanwezig bij de lessen. Maar helaas in 2010 was Wim al ziek geworden inmiddels en kon hij niet meer actief participeren. Maar toch stelde hij nog in overleg met Klaske de boodschappenlijst op en deed hij nog mee met het boodschappen doen bij Ekoplaza. Hij dacht nog enorm mee met de projectgroep, via mail, via bezoekjes thuis of in zijn eigen tuin en was zeer betrokken. Ook vorige jaar besprak Wim met Klaske de gevorderde lessen voor de schoolkinderen en dacht hij nog volop mee.

 

Ook dit voorjaar, in 2012, bij het opstarten van de 6e editie van de Week van de Smaak was Wim aanwezig. Hij blies het ietwat in winterslaap geraakte projectgroepje weer nieuw leven in en zette de toon. Hij zag er heel goed uit en was vol energie. We werden aan het werk gezet ook! Hij gaf ons alledrie een heel leuk boekje waaruit we alle drie apart een proeverijtje moesten organiseren telkens rondom de vergaderingen voor de Week van de Smaak. Hij gaf al zijn kennis graag aan ons door, de leermeester Wim.  Helaas kwam het niet tot deze proeverijen: de ziekte haalde hem weer in en Wim moest zich echt helemaal terugtrekken, zo meldde hij ons.

 

Hoe wrang is het dat we volgende week de Opening van de Week van de Smaak zullen vieren zonder Wim. Zoals altijd en ook dit jaar, prijkt er op de uitnodiging hiervoor een prachtig 17e eeuws schilderij. Dit jaar een zwaan het symbool van de Hof Van Wouw, klaar om gegeten te worden, mooi versierd. Wim had dit, zoals altijd,  voor ons uitgezocht. Het bleek zijn zwanezang te zijn……….
We zijn Wim veel dank verschuldigd. Zijn kruiden- en groentenborder worden met zorg gekoesterd door oa. Cynthia en Gratia.  Al met al heeft hij in korte tijd in de Hof Van Wouw en de Tuin der Hesperiden zijn sporen verdiend en nagelaten, hij heeft de fakkel tijdig aan Klaske, zijn leerling, doorgegeven die zijn werk voor de Week van de Smaak voortzet.

 

Hij heeft veel gezaaid, in letterlijke en figuurlijke zin, bij de kinderen die de smaaklessen volgen en bij ons, om mede vanuit zijn passie door te gaan. We blijven zaaien, oogsten, koken en proeven…………………

 

 

Den Haag, 19 september 2012,

Jeanne Kamerlingh Onnes,

regentes Stichting de Hof Van Wouw