Historische groentekas

In de Tuin der Hesperiden ligt de historische groentekas. In het vroege voorjaar van 2014 werd voor het eerst sinds 1647 weer iets nieuws gebouwd in de Hof Van Wouw! En zo werd op 6 maart 2014 de eerste steen gelegd door de Wethouder en de dochter van de Regent-Rentmeester. Op dat moment was alleen nog de zogenaamde borstwering klaar. In de zomer werd de kas verder opgebouwd. Op  25 september 2014 is de kas door Wethouder Baldewsingh in aanwezigheid van Erik Geytenbeek officieel in gebruik genomen.

De kas is gebouwd door de Firma Buiten-Goed in Barneveld die enige tijd hiervoor een oude, Franse  boogkas uit 1870 voor het Rijksmuseum had aangekocht en in de gerenoveerde tuin van het Rijksmuseum weer geheel als nieuw, had opgebouwd . De heer Erik Geytenbeek, eigenaar van de Ridderhofstad Hindersteyn, heeft de Tuincommissie van de Stichting hierover geadviseerd.  De Hof Van Wouw betaalde zelf een bedrag bij uit het Nelleke Kamerlingh Onnes-Van Wouw Fonds voor de fraaie ingangsuitbouw.

Het College van Regenten van de Stichting de Hof Van Wouw realiseert zich terdege dat de Tuin der Hesperiden een nieuwe fase is ingegaan door de aanwezigheid van deze fraaie groentekas. De verdere ontwikkeling van de Tuin der Hesperiden kan, evenals op andere historische complexen met moestuinen, alleen worden gerealiseerd met de hulp van onze vrijwilligers.

De bouw is afgerond, maar nu volgt een periode van de ontwikkeling van dit stadslandbouwproject.

 

historische groentekas

Duurzame verwarming kas

De kas willen we enerzijds gebruiken voor educatieve doeleinden, het stekken van planten door scholieren in de winter en anderzijds om er onze laurier- en citrusbomen in de periode tussen 1 november en 1 mei te laten overwinteren.
Om dit mogelijk te maken moet de kas verwarmd worden. Er is een betonvloer gestort in de kas en hierop wordt een vloerverwarming aangelegd. Daarnaast worden er twee convectoren geplaatst, die de warmte laten circuleren.
Het laten overwinteren van laurier- en citrusbomen in een kas vraagt in de eerste plaats om heel veel licht, maar ook is een vrij constante temperatuur essentieel. Het mag niet te koud zijn, minimaal 5˚C en ook weer niet te warm, maximaal 10˚C. Dit is de reden, dat we er voor hebben gekozen om een warmtepomp te installeren voor het opwekken van de warmte. Een warmtepomp is eigenlijk geen pomp, maar een apparaat, dat warmte onttrekt uit een medium en dat je op een andere plek kunt gebruiken. Dat medium kan de aardwarmte zijn, grondwater of de lucht. In de binnenstad van Den Haag mag je niet boren en daarom vervallen de eerste twee opties.
Een warmtepomp, die warmte genereert uit de buitenlucht is eigenlijk niets anders dan een omgekeerde koelkast: een koelkast genereert koude en produceert aan de achterzijde warmte – een warmtepomp haalt op een heel duurzame en energiezuinige manier warmte uit de buitenlucht en blaast koude lucht weer uit. Het was lastig om een goede warmtepomp te vinden, die buiten tussen de kas en de linker buitenmuur past. Je moet ruimte hebben om lucht aan te zuigen en uit te blazen. Een warmtepomp heeft nog meer voordelen: als het te koud is om warmte uit de lucht te genereren (bij temperaturen onder de -20˚C), dan schakelt de pomp een elektrisch ingebouwd verwarmingselement in om toch de benodigde warmte te leveren. Daarnaast kan in warmere perioden (en ook in de zomer) een warmtepomp koelen in plaats van verwarmen.
Dit gaan we in de komende weken - als alle installateurs weer terug zijn van vakantie -  realiseren. Er zijn nog twee items, die onderzocht worden: de eerste om eventueel zonnepanelen op het dak van de nabijgelegen schuur te plaatsen voor het opwekken van elektriciteit voor de warmtepomp en de tweede om met behulp van rolgordijnen de kas te isoleren. Als de kas beter geïsoleerd is, hoef je logischerwijs minder energie op te wekken. Maar dat onder de strikte voorwaarde, dat er maximaal licht bij de bomen komt.
Al met al is het vanuit technisch oogpunt een hoogstaand project, waarbij de Hof van Wouw enerzijds jarenlange tradities koestert bij het in stand houden van het gebruik en de exploitatie van de Hof, maar anderzijds voorop loopt bij het duurzaam opwekken van warmte.


En heel belangrijk: een en ander is mogelijk gemaakt door subsidies van de Gemeente Den Haag en Fonds 1818.